Sultan Ahmet Camii 1609 -1616 yılları arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya Osmanlı Padişahı I.Ahmet tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’da tarihi yarımadaya yaptırılan bu camii Avrupalılar arasında Mavi Camii (Blue Mosque) olarak bilinmektedir. Bu caminin yapımında temelinin bizzat Sultan Ahmet Han tarafından atıldığı bilinmektedir. Dindar bir padişah olarak bilinen Sultan Ahmet Han, yedi tepede her bir padişahın adıyla anılan camii bulunan İstanbul’da en görkemli camiyi yaptırmak istemiş ve bunun sonucunda Sultan Ahmet Camii inşasına başlanmıştır.
Sultan Ahmet Camii Genel Hatları
Ana Kubbesi 43 metre yükseklikte ve 23,5 metre çapında olan bu camii Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’nın tüm mühendislik yeteneklerini yansıtmaktadır. 260 pencere ile oldukça ferah bir havası olan cami de pencerelerin yerleştirilme biçimleri kubbenin hava da asılı gibi durmasına neden olmaktadır.
Avlusu neredeyse caminin kendisi kadar geniş olmakla birlikte her iki yanda abdesthanelerde bulunmaktadır. Yarı kubbesi ise kendisinden daha küçük olan bir kubbe ile taçlandırılarak oluşturulmuş ince sarkıt bir yapıya sahiptir.
6 minareli cami olması sebebi ile oldukça önem taşıyan bu caminin 4 minaresi caminin köşelerinde iken üç şerefeleri bulunmaktadır. Öv avluda bulunan iki minare ise ikişer şerefelidir.
Sultan Ahmet Camii İç Dekorasyonu Hakkında
Her katında alçak düzeyde olarak çeşitli çiniler kullanılmıştır. İznik’ten 50 farklı lale deseninden üretilen 20 bin üzerinde çini bu caminin düzenlenmesinde kullanılmıştır. Alt katlarda kullanılan çiniler oldukça geleneksel tarzdadır. Galeri kısmında ise daha çok ihtişamlı ve görkemli desenler seçilmiştir.
İç kısmının daha yüksek kısımlarına ise mavi renginin hakim olması yabancıların, Sultan Ahmet Camii demek yerine Blue Mosque demelerine sebep olmuştur. Ayrıca Ayasofya’nın müze olarak kabul edilmesinin ardından İstanbul’un en büyük camisi olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Sultan Ahmet Camii Nasıl Gidilir?
Açık Adresi: At Meydanı No:7 Fatih/İstanbul
Nasıl Gidilir?: Sultan Ahmet Camii’ne gitmek isteyenlerin çok fazla zorlanmayacakları gerçeğini öncelikle belirtmek gerekmektedir. Tarihi yarımada da bulunmasının ulaşımı kolaylaştırdığı söylenebilmektedir.
Öncelikle Eminönü üzerinden gidilebileceğini belirterek anlatacak olursak, Eminönü’nden tramvay kullanarak Sultan ahmet (Blue Mosque) durağında inmek kolaylık sağlayabilecektir. Durakta indiğiniz de camiyi karşınızda göreceksinizdir.
Son zamanlarda Sultanahmet tramvay yolunun araç trafiğine kapanmış olması sebebi ile ulaşımı aktarmalar ile ya da yürüyerek yapmak doğru olacaktır.
Anadolu yakasından gelecek kişilerin, Kadıköy’e ulaşmaları ardından Eminönü vapur ya da motorlarını kullanarak Avrupa yakasına geçmeleri ve Eminönü’nden tramvay kullanmaları tavsiye edilebilecektir.
Sultan Ahmet Camii ziyaretini gerçekleştirmek için Cankurtaran tarafından yaya olarak gelecek olanların ise eski Cankurtaran tren istasyonun Topkapı sarayı arka çıkısı ile birleştiği kısımdan yokuş yukarı çıkmalarını önerebiliriz. Yokuş tamamlandığında sola dönerek yürüdüğünüzde camiye ulaşmış olacaksınızdır.
Sonuç olarak belirtmekte fayda vardır ki bu camiyi ziyaret etmek isteyen kişilerin, öncelikle Bağcılar-Kabataş tramvay hattı üzerindeki duraklardan birine otobüs ile ulaşmaları gerekmektedir. Böylece tramvay aktarması ile birlikte Sultanahmet durağında inilebilir ve camiye kolaylıkla ulaşılabilir.
Sultan Ahmet Camii Resimleri
- Sultan Ahmet Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Sultan Ahmet Camii