İstanbul’un ikinci tepesi Nuruosmaniye Camii’nin bulunduğu tepedir. İkinci tepede çok fazla mimari yapı bulunur. Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edilen Kapalıçarşı, Yeni Camii külliyesine bağlı Mısır Çarşısı, Çinili Han, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Medresesi de bu tepede bulunur.
18. yüzyılda inşa edilen cami Osmanlı mimarisi için dönüm noktasıdır. Camii inşa edilmeden önce yerinde Şeyhülislâm Hoca Sâdeddîn Efendi’nin hanımı Fatma Hanım’ın mescidi bulunurmuş. Ancak terk edilen yapı bir süre sonra yıkılmış. Yerine Nuruosmaniye Camii, külliye içinde inşa edilmiş. Sultan I. Mahmut Han zamanında yapımına başlanan camii Sultan III. Osman tarafından tamamlatılmıştır.
Camii bu döneme kadar inşa edilen camilerden farklıdır. 18. Yüzyılda Batılı tarzda inşa edilen barok üsluba ait en büyük camidir. Nuruosmaniye Camii’nin adının anlamını III. Osman’a atfedenler, Osmanlı’nın nuru anlamına geldiğini rivayet edenler de var. Bir kısım da camii içindeki ışıktan ve nurdan dolayı bu ismi aldığını savunur.
Adres: Mollafenari Mahallesi, Vezirhan Cad. Çemberlitaş No:4, 34120 Fatih/İstanbul